Website Stichting Langstraats online

- 7 december 2023

De Langstraatse dialectstichting lanceert langstraats.org, met informatie over de Langstraatdialecten en meer dan zeventig verhalen.

In het najaar van 2019, werd Stichting Langstraats in woord en beeld opgericht. Het eerste wapenfeit van deze Midden-Brabantse vereniging was de publicatie van het koffietafelboek Wollukse Praot, waarvan de eerste druk van duizend stuks binnen twee maanden uitverkocht was. In de zomer van 2020 startte de stichting de weekbladenrubriek Langstraotse Praot. De andere plannen moesten door de pandemie even de ijskast in.

Toen de coronatijd voorbij was, is de stichting weer aan de weg gaan timmeren. Intussen is al het tweede Dialectcafé georganiseerd, komende zomer wordt er in samenwerking met allerlei verenigingen een Dialectrevue op de planken gezet, en afgelopen week is de website gelanceerd: langstraats.org.

Op de nieuwe site zijn alle afleveringen van Langstraotse Praot terug te vinden. De populaire weekbladenrubriek, waar zestien auteurs in negen verschillende dialecten samen met drie illustratoren aan werken en waarvan intussen al 72 afleveringen zijn verschenen, is doorzoekbaar op auteur, illustrator en dialect. De site bevat ook een beschrijving van de uniforme Langstraatspelling waarin alle stukken geschreven zijn.

Daarnaast kunnen bezoekers informatie vinden over alle Langstraatdialecten, van het westelijke Raamsdonksveers tot het zuidelijke Loons en het oostelijke Vlijmens. De dialecten, die nauwverwant zijn maar per dorp verschillen, worden beschreven aan de hand van hun woordenschat, klanken en grammatica. Verder bevat de website een pagina met geluidsopnames.

Langstraats.org wordt binnenkort uitgebreid met meer pagina’s en in de wat verdere toekomst verschijnt er een grammatica van de Langstraatdialecten.