Erfgoed Brabant is het provinciale kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Noord-Brabant. De werkzaamheden van Erfgoed Brabant zijn onderdeel van het in 2023 vastgestelde Beleidskader Levendig Brabant 2030, een integraal beleidskader voor cultuur, erfgoed, sport en vrijetijd. Dit kader en de ontwikkelingen in de erfgoedwereld in Brabant en daarbuiten hebben geleid tot een bijstelling van onze visie en de doelen die we nastreven. Niet alleen het erfgoed zelf stellen we centraal, maar ook de sociale en verbindende functie die erfgoed heeft. Daarbij komt een grotere nadruk te liggen op participatie en eigen regie. Want erfgoed ben je zelf!

Dit heeft ook gevolgen voor de wijze waarop we georganiseerd zijn en hoe we onze werkplannen inrichten. De doelen uit Levendig Brabant staan sinds 2024 centraal. Waar we voorheen onze activiteiten en projecten via drie programmalijnen georganiseerd hebben, geven we nu aan met welke activiteiten/projecten wij een bijdrage leveren aan de verschillende doelen uit het beleidskader. Daardoor sluiten we (nog) beter aan op de doelstellingen van de Provincie.

Bij Erfgoed Brabant werken we met verschillende teams:

Team BrabantsErfgoed.nl en Team Brabant Cloud

Het bereiken van alle Brabanders staat bij ons hoog in het vaandel. Of je nu jong of oud bent, hier geboren of afkomstig uit een ander land: iedereen heeft iets met erfgoed. Om iedereen te bereiken willen we allerhande vormen van informatie en inhoud met elkaar verbinden in één groot interactief systeem. Dit doen we op het erfgoedplatform BrabantsErfgoed.nl. Ook de Brabant Cloud en het collectieregistratiesysteem dat daarbij hoort blijven we verder ontwikkelen.

Team Educatie, Team CmK en Team Academiewebsite

Met deze teams dragen wij bij aan inhoudelijke en instrumentele kennisopbouw en -overdracht over erfgoed voor allerlei doelgroepen. Met name erfgoededucatie in het basisonderwijs, onder andere De Cultuur Loper en de lesprojecten zoals Museumschatjes, zijn belangrijke speerpunten. De drie onderdelen 'Wetenschap', 'Educatie' en 'Scholing en support' geven ook de komende jaren invulling aan het adagium ‘Een leven lang leren’. 

Team Scholing

We stellen erfgoedwerkers in staat om hun werk nog beter te doen. Het gaat hierbij om museummedewerkers, heemkundigen, leerkrachten, studenten of andere mensen die actief zijn in de Brabantse erfgoedsector. Dit doen we op allerlei manieren: van het ontwikkelen van educatieve lesmaterialen tot aansprekend scholingsaanbod op locatie.

Team Faro

Erfgoed Brabant gaat zich de komende jaren nadrukkelijk verhouden tot het Verdrag van Faro. Naast participatie, spelen hierin ook diversiteit, inclusie en toegankelijkheid een specifieke rol. Het gedachtegoed van Faro geeft handvatten om de blik niet alleen naar binnen te richten, maar juist ook naar buiten. Zo gaan we erfgoedorganisaties beter ondersteunen in het participeren in lokale gemeenschappen buiten de eigen erfgoedwereld. Zo kunnen zij meer, nieuw en jong publiek vinden. De ontmoeting met nieuwe doelgroepen draagt enerzijds bij aan een groter draagvlak voor erfgoed zelf, anderzijds kan het de sociale samenhang vergroten.

Logo provincie Noord-Brabant