Van 15 tot en met 23 april 2023 was het Gij-week! Luister hieronder het lied 'Gij Is De Mooiste' van Roel Jongenelen en Twan Lijten. Dit lied is speciaal voor de Gij-week gemaakt.
Waarom Gij? Gij is een van de meest iconische en inclusieve woorden in onze Brabantse streektaal, van dialect tot accent. Want gij heurt erbij.
De Brabantse streektaal is belangrijk voor de regionale identiteit en verbinding. Laten we de verscheidenheid die ons taalgebied rijk is, koesteren en met elkaar vieren.
De Gij-week werd georganiseerd door en voor taalliefhebbers uit heel Brabant! Gedurende de week organiseerde Brabanders en hun Taal (online) bijeenkomsten, publiceerde een artikel op Brabants Erfgoed, presenteerde Gij-liedjes en was te vinden op de socials. Dialectliefhebbers en dialectorganisaties konden ook hun eigen activiteit organiseren. Zo zijn er verschillende liedjes en gedichten ingestuurd.
In samenwerking met RoekOe Brabant hebben wij speciale Gij-artikelen ontworpen. De leuke T-shirts, mokken, truien en meer vind je in de webshop van RoekOe Brabant.
Tekst loopt door onder de foto.
Prof. dr. Jos Swanenberg heeft speciaal voor de Gij-week een lijst opgesteld van wetenschappelijke publicaties over 'gij', en over de bijbehorende werkwoordsvorm -de, zoals 'bende gij'. Klik hier om de lijst te zien.
Kristel Doreleijers, Marjo van Koppen en Jos Swanenberg schreven het artikel 'Tebbie nou op je muil joh? Lokale taal in een mondiale pandemie'. Dit artikel is genoemd tijdens de Dialectmiddag in Goirle (20 april 2023). Download hier de pdf van het artikel.
In 2023 liep Angela Veltman stage bij Erfgoed Brabant. Haar onderzoeksonderwerp is 'de status en prestige van het Brabants en hoe politiek beleid dit kan veranderen'. Lees hier het artikel van Angela over haar onderzoek.
'Ons Han' van dialectgroep "honderd op nun hohp” öt Vallekeswird heeft speciaal voor de Gij-week een mooi gedicht geschreven. Klik hier om het gedicht 'Gij en ikke' te lezen.
Ferdi Labordus heeft twee gedichten voor de Gij-week geschreven.
De Gij-week werd mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.